keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Budjettitilanne lokakuussa 2018


En ole hetkeen päivittänyt kuulumisia rakennusprojektimme taloudellisesta puolesta, ja nyt, kun sisätyövaihe siirtyi meidän harteille, voisin avata budjetin tilannetta taas uudemman kerran.

Budjetissa ollaan pysytty tähän saakka yllättävän hyvin, eikä ylityksiä nyt ole oikeastaan tullut. Lähinnä tämä johtuu siitä, että menoeriä on ollut pikkumenojen lisäksi Jukkatalon laskut, jotka ovat toki olleet sitäkin mojovampia mutta ennakoitavissa. Jukkatalolle on nyt maksettu kaikki ne työt, mitä he ovat tähän mennessä talolla puuhailleet. Sen lisäksi rahaa on kuluteltu mm. seuraaviin:

Sisätilojen materiaalit

Taloon on ostettu ja maksettu tähän mennessä
 • lattialaatat (kylpyhuone, sauna, kodinhoitohuone, wc, keittiö, eteinen),
 • seinälaatat (kylpyhuone),
 • tapetit (tehosteseinät eteinen, pieni makuuhuone, wc) 
 • wc-kalusteet sekä
 • parketti muihin tiloihin (eteiskäytävä, makuuhuoneet, olohuone, ruokailuhuone)
Muutkin kalusteet on tilattu, muttei maksettu. Seinämaalit tulee osittain tasoite-/maalausurakoitsijalta, osittain ostamme ne itse (ei vielä ostettu).
Ylivoimaisesti isoimman summan sisätilojen materiaalibudjetissa vei ostamamme Timberwisen parketti. Seinä- ja lattiamateriaaleihin on tähän mennessä kulutettu n. 5900 €.

Keittiön kodinkoneet

Myös keittiön kodinkoneet - astianpesukone, jääkaappi, pakastin, liesitaso, uuni - ostettiin elokuussa toimitettavaksi marraskuussa kotiinkuljetuksella. Monien vaiheiden jälkeen näissäkin pysyttiin budjetissa.

Boschin liesitaso, joka tilattiin Saksasta.
Ostimme jääkaapin, pakastinkaapin ja astianpesukoneen Gigantista heinäkuun lopussa. Teimme mielestämme huikean hyvät kaupat niin kovan väännön jälkeen, että Gigantin myyjää alkoi jo hermostuttaa meidän tinkaaminen. Meni muutama viikko ja tajusimme, että unohdimme vaihtaa jääkaapin oven kätisyyden ostotilanteessa ja painelimme liikkeeseen takaisin. Siinä sitten vilkuillessamme jo valitsemiamme kodinkoneita huomasimme niiden olevan usean sadan euron alennuksessa. Ja siis usean sadan euron alennuksessa myös meidän saamastamme tarjouksesta. Kun sanoin asiasta myyjälle, hän vain vilkaisi kuittiani ja tokaisi, että hintatakuu 30 vrk on mennyt jo umpeen. Tähän vastasin, että ei se mitään, minulla näkyy kuitin mukaan olevan 50 päivän vaihto- ja palautusoikeus, joten saan varmaan palauttaa nämä kuitilla olevat (vielä toimittamattomat) kodinkoneet ja ostan ne tuosta alennuksesta. Ja jo rupesi homma toimimaan: saimme 430 euroa Gigantilta takaisin, ja oven kätisyydenkin vaihdettua. Olkaa siis tarkkana...

Piha

Etenkin takapihaa laitoimme kuntoon jo elokuussa. Rahaa saa siihenkin hommaan upotettua hyvin: kaksi kuorma-autollista multaa, nurmikon siemenet ja istutukset maksoivat vajaan 1000 €.

Jätemaksut

Pakko nostaa tämä vielä erillisenä asiana, sillä tässä ollaan nyt alitettu kustannuksia (ainakin vielä). Ollaan tähän mennessä viety kolme peräkärrykuormaa Mustankorkealle, paikalliselle jäteasemalle. Muut jätteet ovat olleet lähinnä sekajätettä, muovia, pahvia tms., jonka voi heittää tontilta kotiin tullessa maksuttomiin jätepisteisiin.

Varattiin tähän alun perin rahaa 500 euroa, mutta tämä tullaan alittamaan reippaasti.

Työkalut ja tarvikkeet

Jos jotain tekisin erilailla budjetoidessa, niin laittaisin ehdottomasti lisää rahaa työkaluihin ja erinäisiin tarvikkeisiin. Vaikka olemme jonkin verran lainanneet muiden työkaluja ja tarvikkeita, ja niitä on omastakin takaa, lisää on ostettavaa _paljon_.
Tarvikkeisiin varattiin alun perin ylioptimistisesti 700 euroa, mutta luulenpa että tämä summa kaksinkertaistuu projektin aikana.

Sisäportaat

Tämä täytyy nostaa esille, sillä olimme sitten unohtaneet budjetoida kokonaan ne muutamat askelmat jotka taloon tulee porrastuksen kohdalle. Nyt sain vihdoin tilattuakin portaat. Tässä kilpailutus kannatti: hintaerot oli päätähuimaavia, ja loppuen lopuksi löysimme paikalliselta, aika kotikutoiselta firmalta edulliset ja laadukkaan oloiset porrasaskelmat, ja hintavaikutus budjettiinkin mitataan onneksi tonnien sijaan satasissa.

Joku saattaisi sanoa, että satasen säästöt eivät paljon taloprojektissa tunnu. Olen asiasta hieman eri mieltä - jos ei näitä "pieniä" satasia olisi alusta lähtien huomioitu, ei oltaisi pystytty seuraamaan kustannusarviota oikealla tasolla. Satanen on tuhannen alku, vai miten se menikään...

2 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos hyvästä blogista - luin alusta asti ja odotan mielenkiinnolla lisää :) Juuri lähdettiin Jukkatalon matkaan, ja onkin tosi kiva lukea muiden kokemuksista. Meillä on mutkia mahtunut matkaan jo ihan riittämiin ennen heitä, joten nyt sormet ristissä toivon yhtä onnnistunutta toimistusta kuin teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon palautteesta, kiva että jutut uppoaa :)
   Tuntuu, että suht pienillä jutuilla me selvittiin, eikä Jukkatalo tosiaan pettänyt. Olenkin sanonut monelle, että perustarkkana (ja -tiukkana) saa tietysti olla, kuten varmasti jokaisen talotoimittajan kanssa.
   Oikein paljon tsemppiä teidänkin projektiin! :)

   Poista