sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Antaisitko kotisi yrityksen markkinointiin ilmaiseksi?


"Laskun yhteydessä tuli ehdotus, että heillä olisi kiinnostusta tulla ottamaan valokuvia lopputuloksesta, kunhan talomme on valmis."

En voi olla nostamatta täällä blogin puolellakin esille keskustelua, jota olen nyt käynyt useiden henkilöiden kanssa. Tämä asia kiinnostaa, sillä tuntuu että mielipiteitä on monia.

Rakennusprojektin aikana sitä törmää erityyppisiin ihmisiin - myyjiin, tavarantoimittajiin, asentajiin ja niin edelleen. Myyjät ovat mielenkiintoisimpia, sillä aina ei tiedä mikä tarkoitusperä jollain heidän ehdotuksellaan on - vai onko oikeastaan mitään. Kun kirjoittaa blogia tai pitää instagram-tiliä, on aika selvää, että talonrakennuspuolella seuraajien määrä ei tarvitse olla kovinkaan hulppea, että yritykset ehdottavat yhteistöitä. Ja yhteistyöt sinänsä ovat ihan ok, kunhan ne eivät johda ylimalkaiseen kehumiseen ilman perusteita. Aina ei kuitenkaan vaadita edes sitä some-aktiivisuutta, kun ehdotuksia tulee.

Sattuipa tässä taannoin niin, että tilasimme tuotteen asennuksineen yritykseltä. Tilaushetkellä sovittiin hinta, sovittiin toimitusaika ja asennuspäivä. Kun asennus oli puoliksi tehty (lue: eli puoliksi kesken), saapui myyjältä sähköpostitse lasku tilauksesta. Laskun yhteydessä tuli ehdotus, että heillä olisi kiinnostusta tulla ottamaan valokuvia lopputuloksesta, kunhan talomme on valmis. "Korvauksena" tästä yritys hoitaa kuvaajan, tarvittavan rekvisiitan ja meille kopiot valokuvista. Vastauksena tähän mielenkiintoiseen viestiin vastasin kohteliaasti a) etten maksa laskua ennen kuin asennus on suoritettu kokonaan loppuun ja b) kysyin, mikä käyttötarkoitus kuvilla on, ja minkälaista korvausta yritys ehdottaa kuvista.

Myyjä ei vastannut viestiin ensin mitään. Kun vastausta ei kuulunut, laskun eräpäivä lähestyi eikä asennusta ollut edelleenkään suoritettu loppuun, kyselin sähköpostitse, miten laskun eräpäivän laita on - voinhan maksaa sen vasta kun asennus on tehty. Myyjä tottakai suostui tähän, ja vastasi samalla kuvausasiaankin seuraavin sanoin: "Voit unohtaa kuvaukset, en vaivaa sillä enempää, olemme antaneet kuvat sekä itsestä/perheestä otettuja kuvia veloituksetta ja olemme maksaneet valokuvaajan palkkion rekvisiittoineen."

Nyt siis seuraa kysymys/pohdinta-osio. Onko tämä oikeasti normaalia? Yritys, joka toimittaa valtakunnallisen merkin tuotteita, pyytää meiltä tiloja heidän valokuvaussessioihinsa, ilman että saamme minkäänlaista rahallista korvausta asiassa? Ja vielä tärkeämpää: suostuvatko ihmiset oikeasti tähän, kerta yritys piti itsestäänselvänä, että kopiot valokuvista riittävät? Ensimmäisessä pyynnössä ei myöskään ollut mitään puhetta siitä, että minä itse/me olisimme henkilöinä kuvissa, vaan viestissä annettiin täysin ymmärtää, että kuvaus koskee ainoastaan yrityksen tuotetta joka halutaan kuvata tietyssä ympäristössä. Myyjä ei myöskään ikinä vastannut kysymykseeni kuvien käyttötarkoituksesta, mutta onhan se nyt sanomattakin selvää: kyse on yksinomaan ja täysin markkinointikuvista, joita yritys haluaa käyttää jatkossa tuotteidensa markkinointiin - ja minunko tai meidän talomme, jota olemme vaivalla ja isolla rahalla rakentaneet, pitäisi esiintyä näissä kuvissa täysin korvauksetta?

Jollain tasolla tämä suututtaa, mutta osaksi myös harmittaa. Yritykseltä oli täysin harkittu veto ehdottaa tällaista vasta, kun lasku on jo laitettu asiakkaalle. Toki jos tahtoa olisi, myyjä olisi voinut vaikuttaa myös laskun loppusummaan. Sinänsä minulla ei ole mitään sitä vastaan, että tällaisia ehdotuksia laitetaan. Päinvastoin, minusta on hienoa ja imartelevaa, että meidän kotiamme pidetään sellaisena, jossa tällaista kuvausta haluttaisiin järjestää. Olisihan tuo nyt ollut myös mielenkiintoinen kokemus. Mutta se, että annamme kuvat hyvässä lykyssä vuosiksi yrityksen käyttöön, luo yrityksen myynnillekin jo sellaisen markkina-arvon että meillä pitäisi olla oikeus edes pieneen osuuteen siinä kokonaisuudessa. En tee mitään kuvalla itsestäni omassa kodissani yrityksen tuote vierellä - mihin sen laittaisin, seinällekö? Ihan oikeasti.

Mitä mieltä olet - voisiko tällaiseen yhteistyöhön suostua, koska "ei se ole minulta mitään pois" vai onko sinullekin ehdotonta, että asianmukainen korvaus pitäisi saada?

2 kommenttia:

  1. Paljon tuli ekaa rakentaessa tehtyä yhteistyötä eri yritysten kanssa ja kaikissa oli itsestäänselvää että tuotteesta tulee alennusta postausta ja kuvia vastaan. Aika ihme touhua ja mielestäni teit juuri oikein kun kyseenalaistit heidän toimintamallin, luulisi että ison yrityksen markkinointibudjetista löytyy tälläisiä juttuja varten liikkumavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Tuotealennus on aika yleinen tapa korvata some- tai muu markkinointinäkyvyys yhteistöissä, eikä siinä ole mitään vikaa, kunhan ehdot ovat selkeät molemmille :)

      Poista