perjantai 25. tammikuuta 2019

Tapettia maailman ääriltä

Aloitin tapettien haalimisen jo viime talvena, sillä minusta tapeteissa on vain jotakin niin ihanaa. Ne ovat kotoisia, tuovat kotiin persoonallisuutta, väriä ja elävyyttä. Siinä missä maalillakin saa kivaa väriä kodin seinäpinnoille, on tapetissakin etenkin kuviollisena puolensa. Pelkäsin tapetointia aika paljon, sillä olin kuullut siitä paljon kauhutarinoita: "kun se tapetti vuota kerran kiinnittyy liimalla seinään, se ei siitä muuten lähde!" tai "sitä tapettia on ihan mahdoton käsitellä repäisemättä paperia tai läikkimättä liimaa kankaalle!".

Meidän tapetit antoivat kyllä kaikki eväät hasardille tapetointi-operaatiolle: mukana oli Marimekon paperinen Oodi-tapetti, Boråstapeter:n In Blooms-tapetti sekä mystinen lehti-canvastapetti. Väri- ja kuvioskaalaltaan hyvin sekalainen setti, muttakun jokainen oli niin nätti, että ne oli pakko saada. Kaikkia yhdisti kuitenkin luonto-kukkateema :)

Marimekon Oodi-tapetti
Valitsimme Oodi-tapetin lopulta wc-tilaan. Ostin tapetin jo maaliskuussa 2018 Netraudan ale-myynneistä, tietämättä tarkalleen mihin huoneeseen se tullaan laittamaan: vaihtoehtoina oli iso makuuhuone tai wc. Se oli varmaa, että kukkatapetti sopii mielestäni hyvin nimenomaan tehosteseinäksi, ei niinkään koko huoneen tapetiksi. Lopulta kehittelin mielessäni wc:n värimaailman alitajuisesti sinisen, valkoisen ja vaalean tammen varaan, joten valinta oli lopulta selvä. Wc:n kalusteseinä tapetoitiin Oodi-tapetilla. Pidin ajatuksesta, että kuviollinen tapetti pilkistää nätisti nimenomaan kalusteiden takaa, eikä vastakkaiselta seinältä vähän "yksinäisenä".

Tämä tapetti asennettiin ensimmäisenä, sillä ajattelimme tapetin laadukkuuden vuoksi sen olevan asennukseltaan helpoimmasta päästä. Niin se olikin: Kohdistus onnistui vaivattomasti (kunhan seurasi ohjeita) ja tapettia pystyi vielä jonkin verran siirtelemään seinällä. Lopputuloksesta tuli mainio.
Luultavasti altaan tausta vaatii vielä jonkin roiskesuojan tapetin eteen.

Lehti-canvastapetti
En oikeastaan tiedä ihan mitä matskua tämä tapetti tarkalleen ottaen on, jonkinlaista kangasta kuitenkin. Tämä oli täysin yllätyslöytö Aliexpress-sivustolta, jonka en alun perin edes tiennyt myyvän tapettia. Mutta jos kaipaat kuviollista tapettia, niin käy hyvä ihme katsomassa nämä sivut! Valinnan vaikeus oli suuri, mutta päädyin tähän vihreälehtiseen tapettiin, jonka oksat ja lehdet ikään kuin "roikkuvat katosta". Tapetti oli mitoitettu seinän mittojen mukaan valmiiksi vuodiksi, joten kohdistukseen ei tarvinnut käyttää liiemmin aikaa. Tämä tapetti asennettiin ns. puskuun, eli hieman edellisen tapetin päälle. Tämä ei sinänsä aiheuttanut asennusvaiheessa ongelmaa, mutta puskusauma näkyy selkeimmin kirkkaalla auringonpaisteella. Ei kuitenkaan liian pahasti.
Markkinakuva vs. todellisuus.
Vasen kuva aliexpressiin sivuilta. Vaikkei valaistus ole paras mahdollinen,
mukailee tapetti aika kivasti luvattua.
Tämän tapetin kohdalla oli erityisen hyvä, että asentajia oli kaksi. Vuodat olivat yli metrin leveitä, ja oli hyvä että toinen asetteli tapetti ylhäällä, ja toinen seinän alaosassa. Tapettia oli kuitenkin vielä seinällä helppo asetella ja siirrellä, tosin materiaali on aika painavaa (tapetiksi). Näin vältyttiin turhilta kurtuilta ja mutruilta seinässä. Tälle tapetille tuli hintaa postikuluineen reilut 80 euroa.

Boråstapeter: In Blooms-tapetti
Halusin eteisen ns. päätyseinälle jonkin tapetin, jonka kuvio olisi iso, muttei tapetti itsessään liian synkkä. Tehtävä oli haastava, sillä sellaisia tapetteja ei ihan turhan paljoa ollut, ainakaan minun silmiä miellyttäen tai edes jollain kohtuullisella hinnalla (tässä vaiheessa en ollut vielä Aliexpressiä edes bongannut). Tämä kukkatapetti oli kuitenkin sellainen, että tummasta taustastaan huolimatta oli aivan ihana ja moderni.
Jotenkin tuntuu, että nämä kukkatapetit näyttävät livenä vaan niin paljon kauniimpina kuin kuvissa. Jokin kuvissa saa ne näyttämään aika vanhanaikaisilta, vaikka oikeasti tämäkin tapetti on kaukana siitä.

Tapetin asentaminen oli aika perussettiä: tapetti oli rakenteeltaan jotain Marimekon ja lehtitapetin välistä: Jäykempi kuin Marimekko, mutta paperisempi kuin lehtitapetti. Jotain vaikutusta oli varmaan tapetoijien urakkaa edeltävällä työpäivällä, kun keskiviikkoiltana kello 19 aloitettiin asennus. Ja sitä jatkui, jatkui ja jatkui, kunnes 23.30 pakattiin kamppeet, vilkaistiin vähän olkamme yli ja päätettiin että ihaillaan - tai kauhistellaan - lopputulosta jokin toinen päivä. Kohdistukseen meni tämän tapetin osalta eniten aikaa, mutta tapetti itsessään on tosiaan hyvin "vahvan" oloista.

Tällä tapetilla hintaa oli selkeästi eniten, noin 60 € / rulla, täysiä rullia taisi mennä 3 kpl.


Jos tapetit kiinnostaa, suosittelen myös tsekkaamaan seuraavia tapettikauppoja:
https://www.etsy.com/ Täynnä upeita ja yksilöllisiä tapetteja pieniltäkin yrittäjiltä. Ei kuitenkaan ihan halvimmasta päästä.
http://www.kotitapetti.fi/ Pienellä googlettelulla löysin täältä hinnaltaan kilpailukykyisimmät Boråstapeter-tapetit. Nopea toimitus!
https://www.iwantwallpaper.co.uk/ Aivan ihania kuoseja edullisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti