perjantai 26. heinäkuuta 2019

Kesä 2019 pyhitetään ulkotöille

Kuten arvata saattoi, helmikuussa uuteen taloon muuttaminen tarkoitti sitä, että ulkohommia olisi luvassa iso liuta vielä tänä kesänä. Isommille voimille kiitos, että oltiin ahkeroitu jo viime kesänä takapihan nurmikko ja istutukset - vaikka heinäkuu on ollut helteinen ja kastelukannulla on saanut lorautella vettä yllin kyllin, on tuo multaus- ja istutus työmäärältään kuitenkin laskuista pois tälle kesälle. Koska todettakoon nyt vielä, että hommaa on riittänyt ja vielä riittää. Meidän osalta työt painottuvat taas heinä-elokuun puolelle, sillä vietämme molemmat kesälomaamme juuri nyt. Mitä sitten on saatu aikaiseksi?

1. Talon ulkomaalaus


Tehostemaalin testailua.
Arvaatko, mikä näistä on koko
seinälle päätynyt Q871?
Oltiin päätetty, että nyt pidetään talkoot. Oli toukokuun alku ja viikonloput aurinkoisia, +20 asteen päiviä. Koska talkootöitä oli teetetty aika vähän ja useat kaverit olivat siihen jo ilmoittautuneet, ajattelimme että nyt suoritetaan ihan ensitöiksemme talon ulkomaalaushommat kuntoon ennen kesän muita pihatöitä.

Valitsimme toukokuun yhden viikonlopun, jolle vuokrasimme nostimen, valmistelimme talkooruuat ja ostettiin maalit tarvikkeineen. Maalina Tikkurilan Vinha sävytettynä Q818:lla, jonka lisäksi talon sisäänkäyntisyvennys erotettiin muusta talosta tummanruskealla Q871-sävyllä. Sokkelit vedettiin Yki sokkelimaalilla, joka sävytettiin katon kanssa samaan sävyyn (tummanharmaa RR23).

Juuri se oli se ainoa toukokuun viikonloppu, kun taivas satoi räntää ja loskaa mehevinä kuuroina. Kuurojen välissä yritettiin maalata edes päädyt, jotta nostimeen ei tarvitsisi käyttää toista 250 euroa. Talkooväki istui suurimman osan ajasta sisällä syömässä talkoomakaronilaatikkoa.

No, se projekti otti aikansa, mutta nyt voi usean viikon työn jälkeen katsella maalattua taloa. Jotain kohtia pitää vielä vähän fiksailla, mutta kuitenkin. Nyt se on.

Ulkomaalattu talo takaseinältä.
Tässä kuvassa näkyy myös maalattu sokkeli.

2. Etupihan terassi ja istutusallas

Terassi aiheutti meillä alkuunsa jonkin verran kränää, lähinnä sen sijaintiin liittyen. Antti halusi oleskeluterassin nimenomaan koko talon edustalle, minä puolestani olisin painottanut terassin sijaintia enemmän talon olohuoneen puoleiseen päätyyn, jonne ilta-aurinko paistaa ihanasti. Antin mielestä ei kuitenkaan olisi kiva katsella sisältä isoista ikkunoista ulos pelkkää (myöhemmin katettavaa) terassia, vaan olohuoneen ikkunoista pitäisi avautua näkymä nimenomaan kauas ilman mitään terassilautoja tai -kalusteita. Teimme pieniluontoisen kompromissin - tai no, minä ehkä vähän annoin periksi (miksi näin on tuntunut käyvän viime aikoina aika usein?) - ja terassi rakentuu nyt talon edustalle noin 60 neliön kokoisena. Talon päätyyn voi sitten laajentaa terassialuetta suht näppärästi myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Mikään ihan helpoin ei tuo meidän piha-alueemme maanmuodon vuoksi ole, vaan, koska talo on porrastettu, jollain tapaahan tuo porrastus vaikuttaa lähes kaikkeen muuhunkin, kuten juuri tähän terassiinkin. Selkeästi haastavin, tai ainakin aikaavievin osuus terassin rakentamisessa olikin porrastuksen runkotyöt. Porrastuksen otsapinnaksi A väkerteli vielä iltapuhteena kalanruoto-paneloinnin.

Terassi porrastuksen kohdalta. Pääulko-ovi on kukkapurkkien takana vasemmalla.
Pientä kommunikaatiokatkosta koettiin näiden portaiden kanssa: A oli luullut että portaat tulisi tehdä kuvan
oikeaan laitaan, eli terassin "ulkolaitaan", minä taas halusin portaat ehdottomasti sokkelin viereen.
No, pikkuisen rungon purkua (sokkelissa näkyy nyt reiät jotka vaativat paikkailua...) ja
portaat saatiin oikealle paikalleen :)
Valitsimme sulassa sovussa terassin puumateriaaliksi lehtikuusen, josta saimme hyvän tarjouksen Mehtosen kyläkaupasta. Tässä muuten aika kiva vinkki Jyväskylän ja lähiseudun rakentajille: kannattaa kysyä tarjous rautakauppatuotteissa myös Mehtoselta, joka pitää kyläkauppaa lähellä Jyväskylää (Saukkolahdentie 2, 41860 Tikkala). Tavaraa löytyy laidasta laitaan (toki osa tilattuna) ja hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset, sillä isojen rakennuskauppojen tapaan kyläkauppamaisella puodilla ei kerry niin suuria kustannuksia esim. varastoinnista (tilaustavaratoimitukset, mutta nopeat sellaiset) tai markkinoinnista (vie muuten yllättävän isoja summia näillä valtakunnallisilla ketjuilla!). Myös kuljetus onnistuu näppärästi ja hyvällä tuurilla sen voi saada myös maksutta. Nopein tapa hoitaa kyselyt ja tiedustelut tuotteista on soittaa kauppiaalle. Paikan päällä oleva valikoima on aika suppea, joten sen varassa ei paikalle kannata ilman ennakkotiedustelua lähteä ajelemaan.

Päätimme, että katsomme ensi keväänä, miten lehtikuusi on talven aikana sävyään muuttanut ja tarvittaessa (tai hyvinkin todennäköisesti) iskemme sitten vielä jonkin pintakäsittelyn puulle. Lehtikuusellehan ei edes suositella välitöntä pintakäsittelyä asennuksen jälkeen.

Terassilaudoitus tehtiin talosta poispäin, mikä tuntui meistä sopivan paremmin ulkoseinän pystylaudoituksen kanssa. Käytännössä tällä ei taida hirveän suurta merkitystä olla. Ensi kesänä, jos taloudellinen tilanne sen sallii, olisi tarkoitus tehdä vielä terassilasitus joko osittain tai koko alueelle, ainakin katon osalta. Mietimme vielä, onko tarvetta lasittaa "seiniä" vai olisiko oikeastaan parempi tehdä lasitus vain katolle, ja toiseen päätyyn esim. puurimoitus (näköesteeksi naapuriin?) ja mahdollisesti vaikka lasikaiteet terassin reunoille. Tällaisilla 30 asteen helteillä kun tuo kokolasitus tuntuu enemmän haitalta kuin hyödyltä (ottaen myös huomioon että tällä meidän hienolla, monimutkaisella terassilla ei välttämättä edes 20.000 euroa riitä siihen lasittamiseen, mikä kuulostaa ihan älyttömältä hinnalta suhteessa hyötyyn).

Terassin edustalle tulee muurikivistä tehty istutusallas noin 7 metrin pituisena, joka toimittaa ikään kuin kaiteen virkaa. Muurikivet on jo tilattu HB-Betonin kautta. Istutusaltaaseen on tarkoitus laittaa muutama pikkupuu tai pensaita hieman varjostamaan terassia, sekä perennoja kukkimaan läpi kesän.
 

3. Autokatoksen pohjatyöt ja etupiha on aloitettu

Saimme kuin saimmekin tähän heinäkuun loma-ajalle kaivinkoneen ja maatyöfirman tekemään autokatoksen ekat pohjatyöt sekä penkomaan tuon etupihan uuteen uskoon. Maatyöt tekee meille sama firma kuin teki talonkin maatyöt, eli luottavaisin mielin voitiin mennä tässäkin suhteessa. Homma sujui kuin unelma - pojat olivat tosi oma-aloitteisia ja ahkeroivat tontilla 2,5 päivää. Meidän suunnitelmat oli ehkä vähän summittaisia (etenkin pihan osalta), mutta he hoksasivat heti mitä haettiin takaa. Nyt siis autokatoksen pohja on tehty, routaeristys osittain paikallaan ja maanantaina tulevat vielä kunnan rakennusvalvonnasta tekemään paikanmerkinnän.

Etupiha on meillä hieman haastava: noin 300 neliön kokoinen, tieltä taloon rinteilevä hiekkainen maa-alue. Sain mainion pihasuunnitelman ystävältäni, joka ehdotti pihan porrastamista kahteen tasoon, jolloin alue olisi paljon paremmin hyödynnettävissä. Kuulosti alkuun kalliilta ratkaisulta, mutta pohdittuamme aikamme (talven yli) asiaa, ratkaisu tuntui pihalle kaikista järkevimmältä. Ja voi että, onneksi otettiin suunnitelma käyttöön! Luonnonkivet on nyt vieritelty porrastukseen, keskelle heitetty muutama vanhan navetan sokkelikivi portaaksi, ja piha näyttää kuin uudelta. Ihan mahtavaa. Tästä tulee hyvä.
Ennen-kuva etupihasta.
Porrastus rakentuu.
Loppukesä touhutaankin siis autokatoksen perustusten, etupihan ja terassin istutusaltaan rakentamisen parissa. Eiköhän siinä riitä hommaa ihan riittävästi kun A:n lomakin loppuu piakkoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti